interiors from greece
Magazine
27 Μαρτίου 2020
Το καλύτερο φάρμακο: Η νέα αρχιτεκτονική της υγείας.
GR | EN

Η δυνατότητα της αρχιτεκτονικής να επηρεάζει την ευεξία βρίσκει ίσως τη μεγαλύτερη χρησιμότητά της στον τομέα των υπηρεσιών υγείας, όπου οι φροντισμένες και γεμάτες κατανόηση επιλογές σχεδιασμού μπορούν να έχουν μια βαθιά θετική επίδραση στους ασθενείς –και στους επαγγελματίες υγείας επίσης.

Read 1723 times

1rvanewstanfordhospitalwillprycestanford1_1095



Οι ασθένειες και οι θεραπείες τους αποτιμώνται ολοένα και πιο ολιστικά, με έρευνες που αποδεικνύουν ότι η ποιότητα των εσωτερικών χώρων, και ιδιαίτερα η θέα προς τη φύση, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ταχύτητες ανάρρωσης. Σε απάντηση, οι αρχιτέκτονες καλούνται τώρα να σχεδιάσουν εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης για να απεικονίσουν αυτήν τη μεταβαλλόμενη εστίαση: δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στους εσωτερικούς χώρους που καθίστανται πιο αναζωογονητικοί και φιλόξενοι, ενώ οι εξωτερικοί χώροι γίνονται ολοένα και πιο αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου και περισσότερος χώρος προσφέρεται για συμβουλευτικές και από κοινού θεραπευτικές συνεδρίες.



2mirallestagliabuekalidasantpaucentre1_1095photo: Η μονάδα ιατρικής περίθαλψης Kálida Sant Pau Centre του αρχιτεκτονικού γραφείου Miralles Tagliabue EMBT, διαθέτει επίσης έναν προστατευμένο κήπο με ένα χαλύβδινο και ξύλινο κουβούκλιο. Φωτογραφίες: Marcela Grassi



3mirallestagliabuekalidasantpaucentre2_620photo: Η μονάδα ιατρικής περίθαλψης Kálida Sant Pau Centre του αρχιτεκτονικού γραφείου Miralles Tagliabue EMBT, διαθέτει επίσης έναν προστατευμένο κήπο με ένα χαλύβδινο και ξύλινο κουβούκλιο. Φωτογραφίες: Marcela Grassi



4mirallestagliabuekalidasantpaucentre3_620photo: Η μονάδα ιατρικής περίθαλψης Kálida Sant Pau Centre του αρχιτεκτονικού γραφείου Miralles Tagliabue EMBT, διαθέτει επίσης έναν προστατευμένο κήπο με ένα χαλύβδινο και ξύλινο κουβούκλιο. Φωτογραφίες: Marcela Grassi



Αυτές οι νέες εγκαταστάσεις υπηρεσιών υγείας δεν κατασκευάζονται πάντα ως ανεξάρτητα έργα, αλλά συχνά σχεδιάζονται ώστε να συμπληρώσουν υπάρχοντα κτίρια και υπηρεσίες. Το κέντρο Kálida Sant Pau στη Βαρκελώνη, το οποίο σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Miralles Tagliabue EMBT, είναι ένα κέντρο υποστήριξης για ασθενείς με καρκίνο του γειτονικού νοσοκομείου Sant Pau του 19ου αιώνα. Η συμπαγής κατασκευή, που μοιάζει με περίπτερο, διαθέτει μια παιχνιδιάρικη πρόσοψη από τούβλα, εμπνευσμένη από το φανταχτερό, νοσοκομείο Art Nouveau που βρίσκεται δίπλα, ενώ το καθησυχαστικό εσωτερικό του, επιπλωμένο από την Patricia Urquiola, επικεντρώνεται γύρω από έναν κοινόχρηστο χώρο διπλού ύψους με άφθονες ξύλινες λεπτομέρειες κόντρα σε ένα κατάλευκο φόντο.



5snhettaoutdoorcareretreats1_1095photo: Αναδημιουργώντας την αίσθηση ενός σκανδιναβικού παραθεριστικού θέρετρου στο δάσος, τα Outdoor Care Retreats του Snøhetta προσφέρουν μια ευπρόσδεκτη εναλλακτική λύση σε πιο συμβατικούς χώρους υγειονομικής περίθαλψης. Φωτογραφίες: © Ivar Kvaal



6snhettaoutdoorcareretreats2_620photo: Αναδημιουργώντας την αίσθηση ενός σκανδιναβικού παραθεριστικού θέρετρου στο δάσος, τα Outdoor Care Retreats του Snøhetta προσφέρουν μια ευπρόσδεκτη εναλλακτική λύση σε πιο συμβατικούς χώρους υγειονομικής περίθαλψης. Φωτογραφίες: © Ivar Kvaal



7snhettaoutdoorcareretreats3_620photo: Αναδημιουργώντας την αίσθηση ενός σκανδιναβικού παραθεριστικού θέρετρου στο δάσος, τα Outdoor Care Retreats του Snøhetta προσφέρουν μια ευπρόσδεκτη εναλλακτική λύση σε πιο συμβατικούς χώρους υγειονομικής περίθαλψης. Φωτογραφίες: © Ivar Kvaal



Στη νότια Νορβηγία, το αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta σχεδίασε το Outdoor Care Retreats, μια σειρά από προκατασκευασμένες, ξύλινες καμπίνες. Αυτές χρησιμοποιούνται ως χώροι αποκατάστασης για τους μακροχρόνιους ασθενείς από το παιδοψυχιατρικό τμήμα του κοντινού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όσλο. Σε αντίθεση με το νοσοκομείο, ωστόσο, αυτές οι μικρές εγκαταστάσεις ιατρικής περίθαλψης είναι προσεκτικά ενσωματωμένες στο δασικό τοπίο και προσφέρουν στο παιδί χώρο για να παίξει, μακριά από το ιδρυματικό περιβάλλον.



8rvanewstanfordhospitalwillpryce1_1095photo: Όπως φαίνεται στο New Stanford Hospital του γραφείου Rafael Viñoly Architects στην Καλιφόρνια, ακόμη και μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις ιατρικής περίθαλψης μπορούν να σχεδιαστούν έτσι ώστε να αντικατοπτρίζουν τη μεταβαλλόμενη εστίαση σε θετικούς εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Φωτογραφίες: Will Pryce



9rvanewstanfordhospitalwillpryce2_1095photo: Όπως φαίνεται στο New Stanford Hospital του γραφείου Rafael Viñoly Architects στην Καλιφόρνια, ακόμη και μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις ιατρικής περίθαλψης μπορούν να σχεδιαστούν έτσι ώστε να αντικατοπτρίζουν τη μεταβαλλόμενη εστίαση σε θετικούς εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Φωτογραφίες: Will Pryce



10rvanewstanfordhospitalwillpryce3_1095photo: Όπως φαίνεται στο New Stanford Hospital του γραφείου Rafael Viñoly Architects στην Καλιφόρνια, ακόμη και μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις ιατρικής περίθαλψης μπορούν να σχεδιαστούν έτσι ώστε να αντικατοπτρίζουν τη μεταβαλλόμενη εστίαση σε θετικούς εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Φωτογραφίες: Will Pryce



Οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν όλο και περισσότερο κέντρα υγείας μεγάλης κλίμακας έχοντας κατά νου αυτές τις ανησυχίες. Το New Stanford Hospital του γραφείου Rafael Viñoly Architects συνδυάζει υπερσύγχρονες ιατρικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, με 368 θαλάμους και ευέλικτη, επεκτάσιμη διάταξη. Ωστόσο, διαθέτοντας σαλόνια ασθενών και αίθουσες αναμονής με πανοραμική θέα στο γύρω τοπίο, ένα φωτεινό κεντρικό αίθριο και ένα εκτεταμένο roof garden, αυτή η μονάδα ιατρικής περίθαλψης ενσωματώνει απρόσκοπτα τη λειτουργικότητα με την καλά μελετημένη αισθητική.



11dowjonesarchitectsmaggiescardiff1_1095photo: Το εσωτερικό του Maggie’s Cardiff από το Dow Jones Architects, αποτελείται από ξύλινους τοίχους, στιλβωμένα δάπεδα από σκυρόδεμα και λευκές οροφές, δημιουργώντας μια ισχυρή, αλλά φιλόξενη αρχιτεκτονική υγείας. Φωτογραφίες: Anthony Coleman



12dowjonesarchitectsmaggiescardiff2_1095photo: Το εσωτερικό του Maggie’s Cardiff από το Dow Jones Architects, αποτελείται από ξύλινους τοίχους, στιλβωμένα δάπεδα από σκυρόδεμα και λευκές οροφές, δημιουργώντας μια ισχυρή, αλλά φιλόξενη αρχιτεκτονική υγείας. Φωτογραφίες: Anthony Coleman



13dowjonesarchitectsmaggiescardiff3_620photo: Το εσωτερικό του Maggie’s Cardiff από το Dow Jones Architects, αποτελείται από ξύλινους τοίχους, στιλβωμένα δάπεδα από σκυρόδεμα και λευκές οροφές, δημιουργώντας μια ισχυρή, αλλά φιλόξενη αρχιτεκτονική υγείας. Φωτογραφίες: Anthony Coleman



Μια άλλη εγκατάσταση μικρής κλίμακας είναι το Maggie’s Cardiff στην Ουαλία, σχεδιασμένο από το γραφείο Dow Jones Architects. Προσφέροντας υπηρεσίες συμβουλευτικής και συνεδρίες ομαδικής θεραπείας για ασθενείς με καρκίνο από το κοντινό νοσοκομείο, το μικρό κτίριο ιατρικής περίθαλψης παίρνει τη μορφή ενός μικρού, κυματοειδούς χαλύβδινου υπόστεγου χτισμένου σε μια μικρή τριγωνική περιοχή. Με είσοδο μέσα από έναν συμπαγή, κλειστό κήπο, το ημιυπαίθριο εσωτερικό προσφέρει δύο μικρές αίθουσες για συνεδρίες, έναν χώρο για ήσυχη περισυλλογή, καθώς και ένα ανοιχτό, κοινόχρηστο «σαλόνι», όλα κάτω από μια παιχνιδιάρικη, κεκλιμένη οροφή. Το κτίριο αποτελεί την τελευταία λέξη της σειράς των Maggie’s Cancer Care Centres σε όλη τη Βρετανία, όλα σχεδιασμένα από γνωστούς αρχιτέκτονες για να λειτουργήσουν ως αντίθεση στα τυπικά νοσοκομειακά περιβάλλοντα.



ΠΗΓΗ: ARCHITONIC

Άρθρο: Peter Smisek - Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο



english version greek version