interiors from greece
Magazine
29 Μαΐου 2019
Το στούντιο En Route Architects φωλιάζει ένα ευθύγραμμο, τσιμεντένιο σπίτι στην πλαγιά ενός ελληνικού νησιού
GR | EN

Read 922 times
era_tzia_parallelhouse_1_620



Το πίσω μέρος του εξοχικού σπιτιού στην Κέα εν μέρει ενσωματώνεται σε μια απότομη πλαγιά, ενώ το μπροστινό αποτελείται εξ ολοκλήρου από παράθυρα ανοιχτά προς το Αιγαίο.
Το στούντιο En Route Architects, με έδρα την Αθήνα, σχεδίασε το Παράλληλο Σπίτι για έναν απομονωμένο χώρο που περιβάλλεται από τη φύση, στο Κυκλαδίτικο νησί.
Η επικλινής τοπογραφία του οικοπέδου επηρέασε το σχεδιασμό του κτιρίου που είναι βυθισμένο στη γη από τη μία πλευρά και προσανατολίζεται παράλληλα προς τη θάλασσα για να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη θέα από την άλλη.
Το κτίριο περιλαμβάνει μια σειρά από εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διατεταγμένους γραμμικά έτσι ώστε όλοι να κοιτούν από τη μια πλευρά προς το τοπίο και τη θάλασσα.
Η στιβαρή, μονολιθική μορφή κατασκευάστηκε από ακάλυπτο σκυρόδεμα και σχεδιάστηκε ως μια σύγχρονη ερμηνεία της παραδοσιακής πέτρινης κατοικίας.
«Το Παράλληλο Σπίτι κατασκευάστηκε ως μια ισχυρή, αν και μινιμαλιστική αντίθεση με το περιβάλλον τοπίο»,εξηγούν οι επικεφαλής αρχιτέκτονες του στούντιο, Κατερίνα Κούρκουλα και Hannes Livers Gutberlet.
«Μέσω αυτής της αντίθεσης και της ενσωμάτωσης κρυμμένων κανόνων, το ίδιο το τοπίο γίνεται το επίκεντρο της εμπειρίας».



era_tzia_parallelhouse_2_620photo: Parallel House at Tzia island by En Route Architects studio



Ένα αίθριο στο ένα άκρο του σπιτιού πλαισιώνεται από συρόμενες πόρτες που οδηγούν στους εσωτερικούς χώρους. Από αυτή την πλευρά, υπάρχει ανεμπόδιστη θέα κατά μήκος του μπροστινού άκρου του κτιρίου.
Όλες οι λειτουργίες του κτιρίου έχουν προσαρμοστεί κατά μήκος της οπίσθιας όψης, για να επιτρέπουν την ανεμπόδιστη κίνηση και θέα ανάμεσα στα δωμάτια και τους εξωτερικούς χώρους.
Ανάμεσα στην τραπεζαρία και το ένα υπνοδωμάτιο στο άκρο του κτιρίου υπάρχει μια σκεπαστή βεράντα με ενσωματωμένο ντους, ανοιχτό προς στο τοπίο από τη μία πλευρά.
Το υπνοδωμάτιο και οι χώροι διαβίωσης διαθέτουν συρόμενες πόρτες που συνδέουν τα δωμάτια με σκιασμένες βεράντες.
Οι τοίχοι και οι οροφές σε όλο το σπίτι σχηματίζονται από το ίδιο ακάλυπτο σκυρόδεμα με το εξωτερικό, οδηγώντας σε μια διακριτική έκφραση που ενισχύει τη σύνδεση ανάμεσα στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους.
Οι αρχιτέκτονες χρησιμοποίησαν παραδοσιακές μεθόδους για την παθητική θέρμανση και ψύξη του κτιρίου, όπως ένας εσωτερικός διάδρομος στο πίσω μέρος του σπιτιού που δημιουργεί ρεύμα προς τα μέσα.
Τα βρόχινα ύδατα που πέφτουν στην οροφή συλλέγονται, αποθηκεύονται και χρησιμοποιούνται μέσα στο κτίριο, ενώ τα ηλιακά πάνελ που κρύβονται στο τοπίο παρέχουν αρκετή ενέργεια για να λειτουργήσει το σπίτι εξ ολοκλήρου εκτός δικτύου.



era_tzia_parallelhouse_3_620photo: Parallel House at Tzia island by En Route Architects studio



era_tzia_parallelhouse_4_620photo: Parallel House at Tzia island by En Route Architects studio



era_tzia_parallelhouse_5_620photo: Parallel House at Tzia island by En Route Architects studio



era_tzia_parallelhouse_6_620photo: Parallel House at Tzia island by En Route Architects studio



era_tzia_parallelhouse_7_620photo: Parallel House at Tzia island by En Route Architects studio



era_tzia_parallelhouse_8_620photo: Parallel House at Tzia island by En Route Architects studio



era_tzia_parallelhouse_9_620photo: Parallel House at Tzia island by En Route Architects studio



era_tzia_parallelhouse_10_620photo: Parallel House at Tzia island by En Route Architects studio



era_tzia_parallelhouse_11_620photo: Parallel House at Tzia island by En Route Architects studio



era_tzia_parallelhouse_12_620photo: Parallel House at Tzia island by En Route Architects studio



Φωτογραφίες: Γιώργης Γερόλυμπος

Συντελεστές έργου:
Επικεφαλής αρχιτέκτονες: Κατερίνα Κούρκουλα, Hannes Livers Gutberlet
Σχεδιαστική ομάδα: Νικόλαος Παπλωμάτας
Στατική μελέτη: Ανδρέας Μητσόπουλος
Μηχανολόγος Μηχανικός: Παντελής Αργυρός

Πηγές:
En Route Architects
Dezeen



english version greek version