interiors from greece
Magazine
31 Μαρτίου 2020
Μια νέα προσέγγιση – καινούριες χρήσεις για προσαρμογή των εσωτερικών χώρων γραφείων
GR | EN

Οι αρχιτέκτονες προσδίδουν προστιθέμενη αξία στον κόσμο του γραφείου μέσω προσαρμοσμένων χώρων εργασίας, οι οποίοι παρουσιάζουν μικρό οικολογικό αποτύπωμα και μεγάλες δημιουργικές λύσεις.

Read 1114 times
1jhldesignstudiopenthouse_620



Ο όγκος του ενεργειακού αποτυπώματος της βιομηχανίας κατασκευών είναι σημαντικός, οπότε είναι λογικό ότι οι αρχιτέκτονες και οι πελάτες προσπαθούν να ανακαινίσουν, να μετατρέψουν και να επεκτείνουν τους υφιστάμενους χώρους όπου αυτό είναι εφικτό, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών γραφείων. Παρόλο που το να δουλεύεις σε ήδη υπάρχοντα κτίρια μπορεί να δημιουργήσει περιορισμούς, οι πραγματικά έμπειροι αρχιτέκτονες και σχεδιαστές μπορούν να δημιουργήσουν πρωτότυπα σχέδια που κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση του διαθέσιμου χώρου, κατασκευάζοντας συγχρόνως και μοναδικά περιβάλλοντα εργασίας.



2casajosephineagencymadrid1_620photo: Ο σχεδιασμός του Casa Josephine για τα γραφεία του Agency Madrid, συνδυάζει μια ιδιαίτερα ευέλικτη διάταξη με ιδιόρρυθμες διακοσμητικές πινελιές και τολμηρά χρώματα. Φωτογραφίες: Belen Imaz



3casajosephineagencymadrid2_620photo: Ο σχεδιασμός του Casa Josephine για τα γραφεία του Agency Madrid, συνδυάζει μια ιδιαίτερα ευέλικτη διάταξη με ιδιόρρυθμες διακοσμητικές πινελιές και τολμηρά χρώματα. Φωτογραφίες: Belen Imaz



4casajosephineagencymadrid3_620photo: Ο σχεδιασμός του Casa Josephine για τα γραφεία του Agency Madrid, συνδυάζει μια ιδιαίτερα ευέλικτη διάταξη με ιδιόρρυθμες διακοσμητικές πινελιές και τολμηρά χρώματα. Φωτογραφίες: Belen Imaz



Στη Μαδρίτη, το στούντιο Casa Josephine δημιούργησε έναν νέο χώρο εργασίας για ένα διαφημιστικό γραφείο σε παλιό συνεργείο επισκευής μοτοσυκλετών. Με το όνομα Agency Madrid, το γραφείο αποτελείται από έναν γενναιόδωρο χώρο στο ισόγειο που καλύπτεται από πολύχρωμα πλακάκια και ένα μεγάλο κοινόχρηστο τραπέζι το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στις αρχικές κολώνες του κτιρίου από χυτοσίδηρο. Οι κουρτίνες βοηθούν στο να διαχωριστούν το διευθυντικό γραφείο και ένα μικρό κουζινάκι από τον κεντρικό χώρο, ενώ το υπόγειο χρησιμοποιείται για παρουσιάσεις πελατών.



5jhldesignstudiopenthouse1_620photo: Στο έργο της, Studio Penthouse στο Πόρτλαντ, η JHL Design κράτησε τον κεντρικό χώρο –όπου η οροφή είναι ψηλότερη– ως κοινόχρηστη ζώνη γεμάτη με άνετες ξαπλώστρες και καναπέδες. Φωτογραφία: Haris Kenjar



6jhldesignstudiopenthouse2_620photo: Στο έργο της, Studio Penthouse στο Πόρτλαντ, η JHL Design κράτησε τον κεντρικό χώρο –όπου η οροφή είναι ψηλότερη– ως κοινόχρηστη ζώνη γεμάτη με άνετες ξαπλώστρες και καναπέδες. Φωτογραφία: Haris Kenjar



7jhldesignstudiopenthouse3_620photo: Στο έργο της, Studio Penthouse στο Πόρτλαντ, η JHL Design κράτησε τον κεντρικό χώρο –όπου η οροφή είναι ψηλότερη– ως κοινόχρηστη ζώνη γεμάτη με άνετες ξαπλώστρες και καναπέδες. Φωτογραφία: Haris Kenjar



Ένα άλλο απροσδόκητο έργο επαναχρησιμοποίησης είναι το Penthouse Studio του γραφείου σχεδιασμού εσωτερικών χώρων JHL Design στο Πόρτλαντ. Για να διατηρηθεί η ατμόσφαιρα της δομής του παλιού παταριού, οι σχεδιαστές έχουν αποκαλύψει το σκυρόδεμα και έχουν κρατήσει τον κεντρικό χώρο –όπου η οροφή είναι ψηλότερη– ως κοινόχρηστη ζώνη γεμάτη με άνετες ξαπλώστρες και καναπέδες. Οι χώροι των γραφείων βρίσκονται κατά μήκος της περιμέτρου, χωρίζονται με μεσοτοιχίες φτιαγμένες από κίτρινο κέδρο της Αλάσκας και απολαμβάνουν θέα στην πόλη. Λιτά, κομψά έπιπλα και μια απλή χρωματική παλέτα από ανοιχτή γκρίζα ταπετσαρία και σκούρο ξύλο συμπληρώνουν το έντονα υποβλητικό εσωτερικό.



8modelinaarchitekcikohmlanoffice1_1095photo: Τα φωτεινά δοχεία που δημιούργησε το mode:lina, έχουν ως αποτέλεσμα το ότι τα γραφεία της KOHLMAN κάνουν άμεση εντύπωση στους επισκέπτες. Φωτογραφίες: Patryk Lewiński



9modelinaarchitekcikohmlanoffice2_620photo: Τα φωτεινά δοχεία που δημιούργησε το mode:lina, έχουν ως αποτέλεσμα το ότι τα γραφεία της KOHLMAN κάνουν άμεση εντύπωση στους επισκέπτες. Φωτογραφίες: Patryk Lewiński



10modelinaarchitekcikohmlanoffice3_1095photo: Τα φωτεινά δοχεία που δημιούργησε το mode:lina, έχουν ως αποτέλεσμα το ότι τα γραφεία της KOHLMAN κάνουν άμεση εντύπωση στους επισκέπτες. Φωτογραφίες: Patryk Lewiński



Αλλά οι αρχιτέκτονες αντιμετωπίζουν συχνά και το αντίθετο πρόβλημα. Τα γραφεία της εταιρείας KOHLMAN κοντά στο πολωνικό λιμάνι του Γκντανσκ βρίσκονται σε ένα μάλλον συνηθισμένο κτίριο. Όμως οι αρχιτέκτονες του mode:lina επινόησαν έναν τρόπο για να δημιουργήσουν έναν πιο αξέχαστο χώρο –καθώς και έναν μεγαλύτερο χώρο εν γένει. Παίρνοντας έμπνευση από το κοντινό λιμάνι, οι αρχιτέκτονες έχουν στοιβάξει ζωηρά χρωματισμένα δοχεία το ένα πάνω στο άλλο για να δημιουργήσουν ένα αξέχαστο γραφείο που θυμίζει ημιώροφο.



11conranpartners200graysinnroad1_1095photo: Καθώς η αναψυχή και η εργασία γίνονται όλο και πιο αλληλένδετες, οι ασυνήθιστες ιδέες για το γραφείο όπως το κτίριο της Conran & Partners στο 200 της οδού Grey’s Inn γίνονται ολοένα και πιο συνηθισμένες. Φωτογραφίες: Anna Stathaki



12conranpartners200graysinnroad2_620photo: Καθώς η αναψυχή και η εργασία γίνονται όλο και πιο αλληλένδετες, οι ασυνήθιστες ιδέες για το γραφείο όπως το κτίριο της Conran & Partners στο 200 της οδού Grey’s Inn γίνονται ολοένα και πιο συνηθισμένες. Φωτογραφίες: Anna Stathaki



13conranpartners200graysinnroad3_1095photo: Καθώς η αναψυχή και η εργασία γίνονται όλο και πιο αλληλένδετες, οι ασυνήθιστες ιδέες για το γραφείο όπως το κτίριο της Conran & Partners στο 200 της οδού Grey’s Inn γίνονται ολοένα και πιο συνηθισμένες. Φωτογραφίες: Anna Stathaki



Στο Λονδίνο, η Conran & Partners έχει προσαρμόσει τμήμα ενός κτιρίου του Norman Foster στο νούμερο 200 της οδού Gray’s Inn, στην περιοχή της πόλης όπου βρίσκονται τα νομικά γραφεία, σε έναν νέο υβριδικό χώρο, ο οποίος συνδυάζει υποδοχή, καφετέρια και ευέλικτο ανοικτό γραφείο. Ο ευάερος, κοινόχρηστος χώρος, που επεκτείνεται σε μια προηγουμένως υπαίθρια αίθουσα, είναι επιπλωμένος με χαμηλά, ελεύθερα ράφια και άνετη επίπλωση που τον βοηθά να διαχωριστεί από την καφετέρια, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανεπίσημος χώρος συνάντησης. Ήπια φινιρίσματα και αποχρώσεις πετραδιών συμπληρώνουν τη θέα από το πάτωμα μέχρι την οροφή που βλέπει στο δρόμο και που βλέπουν οι περαστικοί.



ΠΗΓΗ: ARCHITONIC

Άρθρο: Peter Smisek - Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο



english version greek version